slider 0001

Op de grens (Border) van Engeland en Schotland begint de geschiedenis van de Border collie. Daar werd deze hond bekend door het werken met schapen. De Border Collie werd speciaal voor het werk met de schapen gefokt en de selectie was enorm streng. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de huidige Border Collie: veel passie naar vee, een onstuitbare bewegingsdrift en het vermogen om het vee met de ogen te fixeren. Dit fixeren wordt 'eye' genoemd en houdt in dat de hond met zijn ogen een schaap kan dwingen voor hem opzij te gaan. Het gedrag dat de Border Collie laat zien vertoont veel gelijkenis met het jaagpatroon van de wolf. In een grote boog cirkelt de hond om de kudde, komt heel laag sluipend naar binnen en hypnotiseert het 'slachtoffer' met zijn starende blik. Dit alles maakt duidelijk dat de Border Collie geen gewone hond is. Zijn jarenlange werk en selectie als veedrijver heeft hem behalve dit 'eye' ook veel durf, doorzettingsvermogen en een behoorlijke dosis eigen initiatief gegeven. Border Collies zijn in principe vriendelijke honden, ook tegenover kinderen. 
 
De Border Collie is een atletisch gebouwde hond. Het ras is taai, hardwerkend en volgzaam. Het karakter behoort levendig te zijn, oplettend, attent reagerend en intelligent doch nimmer zenuwachtig of agressief.De schofthoogte bedraagt voor reuen circa 53 cm. De teven zijn vaak iets kleiner. De vacht van de Border Collie kan zowel lang- middellang- of kortharig zijn. Bij de langharige variëteit is de vacht in de kraag en aan de staart en voor- en achterpoten langer dan op de rest van het lichaam. Met uitzondering van een lichte bevedering aan de oren behoort de kop glad te zijn. In principe is de stand van de oren half opgericht (tip-oren) of staand (prik-oren). De staart is matig lang en reikt tot de hak van de achterpoot. Hij wordt laag gedragen waarbij de staartpunt ligt naar boven buigt. In actie mag de staart worden opgeheven maar nooit in een krul over de rug. De Border Collie komt voor in veel kleurvariaties maar het wit mag nooit overheersen. De bekendste kleuren zijn: zwart/wit, driekleur en blue/red merle. De kleur van de ogen is donkerbruin. Soms kunnen één of beide ogen geheel of gedeeltelijk blauw zijn. 
 
De Border Collie is een intelligente hond, wat hij veelal zal gebruiken bij zijn werk. Vaak hoef je een border collie een opdracht maar 1 of 2 keer uit te laten voeren en hij weet het voor de rest van zijn leven. Dat maakt de border collie een ideale hond om te trainen voor allerlei hondensporten. Zolang er een mentale uitdaging is zal de Border Collie opdrachten met plezier voor zijn baas uitvoeren. De meeste border collies hebben een pittig karakter, en zitten vol energie en werklust. Een pup zul je dus meestal af moeten remmen om hem gezond volwassen te laten worden. Een border collie zal uitstekend naar je luisteren, mits je hem goed opvoedt, duidelijk en consequent bent naar de hond.